Fertilitetsbehandling med akupunktur

Akupunktur er ifølge flere undersøgelser den mest underbyggende, alternative behandlingsmetode til ufrivillig barnløshed.
Hos par der er i fertilitetsbehandling er det bevist, at akupunktur behandlinger på de rigtige tidspunkter kan øge chancerne for at ægget sætter sig fast, samt at behandlingsforsøget resulterer i en graviditet. Akupunkturbehandlingerne går ind og arbejder med forskellige ting igennem forløbet, når man er i fertilitetsbehandling.

IVF eller IUI-behandlinger:
Akupunkturbehandlingerne man modtager inden ægudtagning eller incimineringen, går ind og regulerer hormonerne i kroppen der bruges til reproduktion, som fx østrogen og progesteron. De øger blodgennemstrømningen til reproduktive organer, som fx livmoderen og æggestokkene, hvilket kan have en positiv effekt på ægkvaliteten og embryoimplantation. Desuden reduceres stressniveauet i kroppen, da stress kan have en negativ påvirkning på den reproduktive sundhed og ægkvaliteten forbedres.

Er man i IVF-behandling, og skal have foretaget en ægudtagning, har du nok oplevet, at man hæver op og bliver øm efterfølgende. Dette skyldes det indgreb der foretages i forbindelse med ægudtagningen, da man skal forestille sig at ens livmoder egentlig er fyldt med ”blå mærker” efterfølgende, og dermed hæver op pga. væske. Denne hævelse og ømhed kan have negativ effekt på chancerne for en graviditet. Dette kan også ses ved, at graviditetschancerne øges ved fryseæg, netop fordi der ikke bliver foretaget et indgreb i underlivet, inden ægget bliver lagt op. En akupunkturbehandling, der foretages efter ægudtagning og inden ægoplægningen, reducerer hævelsen og væsken i underlivet, hvilket dermed også øger chancerne for en mulig graviditet.
Efter ægoplægningen er foretaget, hjælper de efterfølgende akupunkturbehandlinger herefter ægget med at sætte sig fast, samt at behandlingsforsøget resulterer i en graviditet.

 

Hvis man ønsker en naturlig graviditet:
For par der ikke er i fertilitetsbehandling, har akupunktur også rigtig god effekt, da man ved at få disse behandlinger øger fertiliteten, og dermed generelt øger chancerne for en naturlig graviditet. I dette tilfælde regulerer man meget de samme ting, som der er beskrevet i ovenstående afsnit, men også ens menstruationscyklus. Nogle kvinder lider af en uregelmæssig menstruationscyklus, samt enten en for kraftig blødning med klumper i blodet, eller en for lille blødning. Desuden kan hormonelle hovedpiner og menstruationssmerter være med til at påvirke ens fertilitet. Det er derfor vigtigt at få kroppen i balance på disse punkter igen, for dermed at øge chancerne for en naturlig graviditet.

PCOS/PCO:
PCOS er en forholdsvis almindelig årsag til ufrivillig barnløshed, da sygdommen resulterer i ingen eller få ægløsninger. Her kan akupunkturbehandlinger være med til at “genstarte” kroppens hormonbalance, og dermed være med til at genstarte en ægløsning igen, der kommer regelmæssigt. Udover at være uddannet RAB godkendt akupunktør, har jeg en professionsbachelor i ernæring og sundhed, og har derigennem erhvervet mig viden om kostens betydning, når det kommer til PCOS. Derfor vil der forud for akupunkturbehandlingerne også vejledes lidt i kost og betydningen heraf. Ikke dermed sagt, at der kræves en kostplan eller strenge restriktioner, da dette kan være med til at øge stressniveauet, hvilket ikke gavner den reproduktive sundhed, men snarere anbefalinger til mindre reguleringer i ens valg af fødevarer.

Symptomer på PCOS/PCO:

  • Uregelmæssige eller udeblevne ægløsninger / menstruationer
  • Overvægt med tendens til øget mavefedt
  • Øget hårvækst i ansigtet, på brystet, under navlen samt på arme og ben
  • Tendens til uren hud
  • Generelt nedsat insulinfølsomhed

Endometriose:
Endometriose er en tilstand, hvor det væv, der ligner livmoderslimhinden, vokser uden for livmoderen. Dette væv kan findes på æggestokkene, æggelederne, bughinden og andre organer i bækkenet. Endometriose kan være smertefuldt og føre til komplikationer såsom arvæv og ændringer i forplantningsorganer, og det er en almindelig årsag til infertilitet hos kvinder.
Endometriose kan bidrage til infertilitet hos kvinder. Det nøjagtige forhold mellem endometriose og infertilitet er komplekst og ikke fuldstændig forstået, men det menes at påvirke reproduktionen på flere måder. Endometriose kan forårsage ardannelse, forstyrre æggelederne eller påvirke æggestokkenes funktion, hvilket kan gøre det vanskeligt for en kvinde at blive gravid.
Akupunktur kan hjælpe med at dæmpe symptomerne på endometriose, og derved mindske smerterne der kommer i forbindelse med sygdommen, men også øge chancerne for en mulig graviditet.

Nogle potentielle måder, hvorpå akupunktur kan påvirke fertiliteten, omfatter:

  • Regulering af hormoner: Akupunktur menes at kunne påvirke hormonelle niveauer i kroppen, især dem, der er relateret til reproduktion, såsom østrogen og progesteron.
  • Øget blodgennemstrømning til reproduktive organer: Akupunktur kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen til livmoderen og æggestokkene, hvilket kan have en positiv effekt på æg kvaliteten og embryoimplantation.
  • Reduktion af stress: Stress kan påvirke den reproduktive sundhed negativt. Akupunktur kan hjælpe med at reducere stressniveauet og dermed potentielt forbedre chancerne for undfangelse.
  • Regulering af menstruationscyklussen: Nogle undersøgelser har antydet, at akupunktur kan hjælpe med at regulere menstruationscyklussen, hvilket kan være særligt relevant for kvinder med uregelmæssig cyklus.
  • Forbedret ægkvalitet: Nogle undersøgelser har vist, at akupunktur kan påvirke ægkvaliteten positivt.

Akupunktur får kroppen til at genvinde dens naturlige balance. På den måde øges chancerne for en mulig graviditet.

Akupunktur hjælper både mænd og kvinder med at komme i balance. Hos Akupunktur Steensen lægger jeg stor vægt på en individuel behandling til dig. På den måde får du netop den behandling, som passer perfekt til dig og dine problematikker, da ikke alle har samme årsager bag de samme sygdomme.

Kilder:

Miner, S. A., Robins, S & Zelkowitz, P. 2018.  Evidence for the use of complementary and alternativ medicines during fertility treatment: a scoping review. https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-018-2224-7

Weiss, Dana A; Harris, Catherine R; Smith, James F. 2011. The use of complementary and alternative fertility treatments. https://journals.lww.com/co-obgyn/Abstract/2011/06000/The_use_of_complementary_and_alternative_fertility.9.aspx

Sheng-Teng Huang & Annie Pei-Chun Chen, 2008. Traditional Chinese medicine and infertility. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18460933/

Ried, K. & Stuart, 2011. Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22036524/

Book online